2009. október 30., péntek

Virágom, virágom...








Eddig semmilyen viszonyban nem voltam az orchideákkal. Messziről tetszettek, de nem volt szívem legfőbb vágya a birtoklásuk és gondozásuk. Október közepén azonban kaptam egy példányt a kedvesemtől névnapomra. Kicsit féltem tőle, mert a panelben a virágzó szobanövények sosem örvendeztettek sokáig a szépségükkel, hamar tönkrementek. Az orchideám négy kinyílt virágja mára kilencre bővült, és csodálatos, hogy minden nap egyre szebb lesz a hálószobánk ablakában. Készítettem róla pár fotót, hogy örökre megőrizhessem ezt a látványt. :)

2009. október 29., csütörtök

Párosan szép...







A csomózott karkötőket barátság-karkötőknek is nevezik, mert a hagyomány szerint a barátok ajándékozzák egymásnak, s barátságuk egészen addig kitart, amíg a karkötő magától le nem foszlik a csuklójukról. Ez a hagyomány ad ötletet időnként ahhoz, hogy egy karkötőnek a párját is megcsomózzam. Az sem ritka, hogy szerelmes pár kér tőlem egyforma vagy harmonizáló karkötőket, s kérésüknek én nagy-nagy örömmel teszek eleget. :)
Kedvelem azt a csomózási technikát, amit ezeknél a karkötőknél is alkalmaztam. Leginkább a végeredményt, mert a csomózása nagyon aprólékos, sokáig tart. Ugyanúgy készülnek, mint a korábban bemutatott könyvjelző és az op-art stílusú karkötőim. A lehetőségek száma végtelen!

2009. október 28., szerda

Pamut szivárvány




A csomózók körében nagyon kedvelt ez a minta. Vidám, színes, látványos, technikailag pedig nem túl bonyolult. Rosszkedvű, borongós téli reggeleken visszacsempészi lelkünkbe a napsütést! :)

2009. október 27., kedd

Csomózott Jin-jang




"A természet erőinek ellentétes pólusait, a pólusok egységét ősidők óta a jin-jang (yīnyáng) ellentétpárral ábrázolja a hagyományos kínai gondolkodás. A nőies és férfias, hajlékony és merev, a lent és fent fogalmak egymást feltételezik, egységgé az állandó változás, átalakulás, egymástól való kölcsönös függőségük kovácsolja őket. A jint a nőies jellemzővel kapcsolták össze, az anyagi, befogadó elemekkel, míg a jangot a férfias jelleggel, a férfierővel, az alkotóerővel; míg az előbbi a földhöz kapcsolódik, a jang az éghez. Az intuitív nyugalom a jinhez kötődik, a változó égi jelenségek a janghoz. A férfas a tetterő, a racionális értelem, a nőies a megérzés és az érzelmesség."
Talán a legismertebb kínai szimbólum, amit már én is régóta szerettem volna megcsomózni. Még anno kezdő csomózóként próbálkoztam vele, de akkor a minta nehézsége meghaladta a technikai tudásomat. A napokban találtam rá újra, nekiültem, és ez lett a végeredmény: kínai szimbólum - indián csomózási technika - magyar alkotó :))

2009. október 7., szerda

Csomók művésze(te)


Ezúttal nem a saját munkáimat szeretném bemutatni.

Egy-egy alap karkötőt sokan meg tudnak csomózni, de nem ismerek mást, aki a csomózásban annyi fantáziát talált, mint Seregi László. Számára a csomózás a 4 alapcsomót és a képzelet szülte formákat, mintákat jelenti. Sosem használ előre, vagy mások által megrajzolt sablonokat, még nem láttam a munkái között két egyformát. Ez a két fotó is bizonyítja, hogy a csomózást ő művészi színvonalon míveli.

Ha valaki szeretne egy alkotást tőle a karácsonyfa alá, ezen az e-mail címen érheti el!

Kedves Seró! Ezúton is köszönjük a szépségeidet, amik minden csomózónak inspirációt, ihletet adnak! :)

2009. október 6., kedd

2 és 1/2 pár fülbevaló


Biztos vagyok benne, hogy mindannyian hagytunk már el legalább egyszer fél pár fülbevalót. Mit kezdjünk a másik felével? Sajnos nem lehet mindent olyan egyszerűen pótolni, mint ezt a piros-fekete darabot. Az egyik vásárlóm járt hasonlóan, szerencsére még mindegyik gyöngyből volt a készletemben, s meg tudtam csomózni az elveszett párját. Mellé ugyanilyen stílusú fülbevalókat kért más színekből, ezeket látjátok a fotón.

2009. október 2., péntek

Egyszerűen cikk-cakkos




Nem csak az elnevezése egyszerű, de az elkészítése is. Sajnos az utóbbi időben nem volt időm csomózni, csak a megrendeléseknek tudtam eleget tenni. Ezt a karkötőt is egy kedves vevő részére készítettem.
Ideje újra előszednem a gyöngyeimet és fonalaimat, hogy a kezeim között barátkozzanak egymással egy-egy ékszer formájában :)