2009. október 27., kedd

Csomózott Jin-jang




"A természet erőinek ellentétes pólusait, a pólusok egységét ősidők óta a jin-jang (yīnyáng) ellentétpárral ábrázolja a hagyományos kínai gondolkodás. A nőies és férfias, hajlékony és merev, a lent és fent fogalmak egymást feltételezik, egységgé az állandó változás, átalakulás, egymástól való kölcsönös függőségük kovácsolja őket. A jint a nőies jellemzővel kapcsolták össze, az anyagi, befogadó elemekkel, míg a jangot a férfias jelleggel, a férfierővel, az alkotóerővel; míg az előbbi a földhöz kapcsolódik, a jang az éghez. Az intuitív nyugalom a jinhez kötődik, a változó égi jelenségek a janghoz. A férfas a tetterő, a racionális értelem, a nőies a megérzés és az érzelmesség."
Talán a legismertebb kínai szimbólum, amit már én is régóta szerettem volna megcsomózni. Még anno kezdő csomózóként próbálkoztam vele, de akkor a minta nehézsége meghaladta a technikai tudásomat. A napokban találtam rá újra, nekiültem, és ez lett a végeredmény: kínai szimbólum - indián csomózási technika - magyar alkotó :))

5 megjegyzés:

Ildi-go írta...

Már hiányoltunk a srácokkal! Nem kedvenceim a keleti szimbólumok, de a munkád mint mindig most is kifogástalan. ;)

soldi írta...

Az én fantáziámat is inkább az elkészítés technikája mozgatta meg, magam sem vonzódom a keleti filozófiákhoz. Így csomózva eléggé multikulturális darab :))

Fruzsi írta...

Jajj, szuper lett!Nem semmi hogy ezt is meg tudod valositani a csomozott karkotokben!le a kalappal elotted!!Szep munka!

soldi írta...

Köszi Fruzsi, de kész leírás alapján dolgoztam, szóval az érdemem annyi, hogy a leírás alapján meg tudtam valósítani. ;)

Névtelen írta...

A leírása után szeretnék érdeklődni hogy honnan tudnám megszerezni, vagy nem tudná valaki elküldeni vagy belinkelni a leírás honlapját